Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1628

Dodano:

Odsłon: 8434

Nareszcie pojawiły się nowalijki! Nie mogłam się już doczekać na świeże warzywa prosto z targu. Dzisiaj na Kleparzu udało mi się zakupić młodą kapustę, ziemniaczki, botwinkę i koperek. Z kapusty zdecydowałam się przyrządzić kapuśniak, za którym bardzo się stęskniłam. Zaraz po powrocie do domu, ruszyłam do kuchni, aby go przyrządzić. Wyszło pysznie! ;)

Składniki

  • 1,5l bulionu drobiowego (użyłam zamrożonego rosołu z niedzielnego obiadu)
  • włoszczyzna
  • 2 ziemniaki
  • koperek
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku, szczypta mielonej ostrej papryki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do gotującego się bulionu wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.

  2. Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka z wywarem. Kapustę szatkujemy bardzo drobno i również dodajemy do wywaru. Ziemniaki obieramy i kromy w cienkie talarki. Dodajemy do zupy. Gotujemy kapuśniak, dopóki ziemniaki nie zmiękną.

  3. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. I tym sposobem otrzymujemy pyszny i aromatyczny kapuśniak. Mniam!

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elade 23 września 2015 Kapuśniaczek-pycha!Najsmaczniejszy jest z młodej kapusty,ale teraz też można go zrobić tylko kapustę trzeba dłużej pogotować. Dziękuję za przepis!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń