Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nareszcie pojawiły się nowalijki! Nie mogłam się już doczekać na świeże warzywa prosto z targu. Dzisiaj na Kleparzu udało mi się zakupić młodą kapustę, ziemniaczki, botwinkę i koperek. Z kapusty zdecydowałam się przyrządzić kapuśniak, za którym bardzo się stęskniłam. Zaraz po powrocie do domu, ruszyłam do kuchni, aby go przyrządzić. Wyszło pysznie! ;)
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 696
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 415
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13318
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 568
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 696
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 415
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13318
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 568
Składniki
Do gotującego się bulionu wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.
Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka z wywarem. Kapustę szatkujemy bardzo drobno i również dodajemy do wywaru. Ziemniaki obieramy i kromy w cienkie talarki. Dodajemy do zupy. Gotujemy kapuśniak, dopóki ziemniaki nie zmiękną.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. I tym sposobem otrzymujemy pyszny i aromatyczny kapuśniak. Mniam!
Smacznego!