Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem, czy jest ktoś, kto wyobraża sobie wczesne lato bez kapuśniaku z młodej kapusty, gołąbków zawijanych w młodą kapustę i wielu innych pyszności z kapusty :) U mnie w domu taki kapuśniak ma spore wzięcie: lubi go moja córeczka, mój mąż... wszyscy lubimy :) Taki kapuśniak czasami zamykam w słoiki, pasteryzuję i mój mąż zabiera go ze sobą w trasę. Upojnie pachnie i smakuje młodą kapustą, a wiejska, swojska kiełbasa, koncentrat pomidorowy i duuuuża ilość koperku nadają mu niepowtarzalnego aromatu :)
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 71
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 155
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 145
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 176
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 71
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 155
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 145
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 176
Składniki
Cebulę i mięso kroimy w sporą kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę smalcu i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Lekko solimy i smażymy, aż się zeszkli. Może się lekko zrumienić - nic się nie stanie. Kiedy cebula jest już podsmażona, dodajemy mięso, starannie mieszamy i obsmażamy razem.
Całość zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by przykryła mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut.
Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i starannie mieszamy.
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i razem smażymy, aż się zrumieni. Następnie razem z tłuszczem dodajemy do garnka z kapustą. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, żeby mięso i kapusta były w miarę przykryte. Gotujemy aż kapusta zmięknie (nie zajmie to długo). Dodajemy koncentrat pomidorowy, cząber i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Podajemy na gorąco, z chlebkiem, posypane obficie świeżym koperkiem. Smacznego!!!!