Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty.

Kapuśniak z młodej kapusty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 393 Ocena: 1917

Dodano:

Odsłon: 262

Dziś na obiad zupkę ugotowałam ponieważ małą kapustkę w Biedronce dostałam. Teraz puki nie ma swojej trzeba swój głód zaspokoić kapustką kupną lecz wszystko inne w zupie mam swoje z działki ( mrożone ). Zupka wyszła smaczna, kolorowa do zjedzenia już gotowa. Uwielbiam zupy nawet bardziej niż drugie dania, ponieważ bardziej się najadam jak to powiedzieć ? Po prostu jestem zupo - maniaczką.

Składniki

  • Dowolny kawałek mięsa z kością (u mnie kurczak brojler),
  • 1 średnia marchew,
  • kawałek pora,
  • 1 mała kapusta 470 g,
  • 1 mały pęczek kopru świeżego,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • ulubiona przyprawa z solą.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z młodej kapusty.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolne mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie. gotować do miękkości mięsa. Gdy już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojony por, zupę przyprawić przyprawą z solą. Gotować do miękkości ziemniaków na wolnym ogniu.

  2. W czasie gdy zupa się gotuje z kapusty wykroić głąb i ją poszatkować. Jak w zupie ziemniaki są już miękkie dodać poszatkowaną kapustę i chwilę pogotować do miękkości kapusty.

  3. Gdy już kapusta jest miękka na koniec gotowania wkroić drobno posiekany świeży koper oraz natkę pietruszki i zagotować. Odstawić zupę z ognia.

  4. Zupa wyszła tak smaczna że już praktycznie jej nie ma została mała miseczka. Jednak co zupa z młodej kapusty to z młodej, ze starszej jest całkiem inny smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń