Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Ta jednogarnkowa zupa jest prosta w przygotowaniu (choć nieco czasochłonna) i niezwykle aromatyczna. Świeża kapusta syci i dodaje smaku wiosennej potrawie. Koniecznie wypróbuj przepis na kapuśniak, bo warto!
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 219
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 67
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 219
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotowania kapuśniaka z młodej kapusty zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Tak przygotowane i dokładnie umyte przełóż do dużego garnka. Zalej je ok. trzema litrami zimnej wody i zagotuj całość. Gdy woda będzie wrzeć, zmniejsz ogień i jeszcze chwilę gotuj. Na wierzchu zbiorą się szumowiny (osad) - zbierz je łyżką.
Zabierz się za przyprawienie wywaru. Do garnka wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i ok. pół łyżeczki soli. Gotuj około pół godziny.
W tym czasie obierz i dokładnie umyj warzywa - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę. Marchew pokrój w półplasterki, pietruszkę w niewielką wielkości kostkę, a ziemniaki - w większą kostkę. Gdy upłynie czas gotowania przyprawionego wywaru z żeberkami, wrzuć do garnka warzywa i trzymaj na ogniu jeszcze przez 30 minut. Jeśli warzywa będą twarde, gotuj dalej do ich miękkości.
W międzyczasie przygotuj pozostałe mięso. Pokrój boczek w drobną kostkę, a kiełbasę - w dość cienkie plasterki. Boczek przełóż na suchą, ale lekko rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, w którym wytopi się tłuszcz. W tym czasie poszatkuj cebulę. Gdy boczek będzie gotowy, wrzuć na patelnię kiełbasę i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli (na mniejszym ogniu, żeby nie przypalić składników).
Następnie usmażony boczek, kiełbasę i cebulę wrzuć do garnka z gotującą się zupą. Odlej pół szklanki wywaru z garnka i zalej patelnię. Łyżką drewnianą zeskrob z dna ewentualny tłuszczyk i przelej całość z powrotem do garnka (to doda smaku kapuśniakowi).
Teraz przyszedł czas na przygotowanie kapusty. Usuń liście z wierzchu, przekrój ją na pół i poszatkuj (nie musi być drobno). Tak przygotowane warzywo wrzuć do garnka i gotuj całość przez ok. 15 minut.
Gdy upłynie kwadrans, dodaj do kapuśniaka łyżkę koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Zagotuj zupę i na końcu przypraw według uznania - solą i pieprzem.
Odstaw garnek z ognia. Umyj koperek i poszatkuj. Przelej zupę do misek i posyp koperkiem (możesz jednak pominąć ten krok, a kapuśniak z młodej kapusty i tak wyjdzie bardzo aromatyczny). Gotowe!