Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty ze śmietaną.

Kapuśniak z młodej kapusty ze śmietaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 500

Witajcie kochani jak wam mija ten piękny słoneczny dzień ? U mnie jest tak ciepło że można się opalać, no ale gdzie ja do opalania jak jestem obolała ale nie powiem na słoneczku przesiaduję może się wygrzeje i wszystko dobrze się skończy, na razie biorę leki i jest odrobinę lepiej mam nadzieję że całkiem będzie dobrze. Dziś przygotowałam zupkę z młodej kapusty od razu zapachniało mi latem.

Składniki

  • 600 g mięsa z łopatki z odrobiną tłuszczyku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 6-8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy,
  • 350 g młodej kapusty już bez głąba,
  • 2 łyżki liści pora,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 60 g boczku wędzonego parzonego,
  • 0,5 kubka 330 g śmietany,
  • 0,5 łyżeczki cukru.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z młodej kapusty ze śmietaną.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać pokrojone w plastry mięso łopatki oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować na średnim ogniu z pokrywką na pół przykrytą do miękkości mięsa. Jak już mięso jest miękkie dodać liście pora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, i gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy zupa z ziemniakami się gotuje poszatkować na dowolną grubość kapustę. Jak ziemniaki w zupie są już miękkie dodać poszatkowaną kapustę oraz natkę pietruszki, można też dodać pokrojony boczek parzony ale nie koniecznie chwilę pogotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty ale tak aby się nie rozgotowała no chyba że ktoś woli rozgotowaną.

  3. W czasie gotowania się zupy doprawić ją według swego smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli. W międzyczasie śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy oraz cukrem, do czasu aż nie będzie grudek ( dodanie cukru do śmietany powoduje to że śmietana wlana do zupy się nie zważy ). Zalać zupę przygotowaną śmietaną, zamieszać i zagotować. Można na koniec dodać garść koperku świeżego ja akurat nie miałam.

  4. Taką zupkę można zajadać z kromką chleba jeśli ktoś lubi, można również dodać odrobinę pieprzu świeżo zmielonego. Zupka jest pożywna i sycąca a z wkładką mięsa które jest mięciutkie smakuje jeszcze bardziej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń