Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z ziemniaczkami

Kapuśniak z ziemniaczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 8138

Pogoda nas nie rozpieszcza. Na jesienne chłody idealnie sprawdzają się mocno rozgrzewające zupy. Idealnym przykładem takiej zupy jest kapuśniak z ziemniaczkami. Kwaśny na bazie zasmażki mocno rozgrzewa i wyśmienicie smakuje.

Składniki

  • 1 kawałek wędzonego żeberka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 liski laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • około 500 g kapusty kiszonej z marchewką (u mnie słoik 900 ml)
  • 1 marchewka
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka smalcu
  • 2-3 łyżki mąki
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku gotujemy wywar. Żeberko zalewamy około 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Później dorzucamy obraną pietruszkę, seler, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Lekko solimy i gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Z gotowego wywaru usuwamy wszystkie warzywa i przyprawy.

  2. W międzyczasie kroimy kapustę kiszoną (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie” w zupie ;) ) i ścieramy na tarce na dużych oczkach obraną marchewkę. Warzywa wraz z sokiem z kiszonej kapusty dodajemy do czystego wywaru. Całość gotujemy na średnim ogniu kolejne 40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

  3. W czasie kiedy nasz kapuśniak się gotuje zajmujemy się ziemniakami. Na początek obieramy ziemniaki, następnie kroimy je w małą kostkę, zasypujemy mąką, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaczki zmiękną i się zarumienią.

  4. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy, aż będzie chrupiący. Później dodajemy do niego smalec i czekamy aż się roztopi. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy aż zasmażka zbrązowieje.

  5. Na końcu zasmażkę dodajemy do zupy i dobrze mieszamy (uwaga zasmażka jest bardzo gorąca, a w momencie dodawania do zupy może pryskać).

    Zupę podajemy ze smażonymi ziemniaczkami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chillnezka 16 grudnia 2018 Kapuśniak zawsze i w każdej ilości :-) U mnie podaje się go z czerpanymi ziemniakami, okraszonymi prażoną na maśle cebulką.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 grudnia 2018 Taki kapuśniak to jest TO, rozkosz dla podniebienia :) Pyszna zupa, mniam :D Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń