Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty ze śmietaną.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty ze śmietaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 1931

Dodano:

Odsłon: 410

Co myślicie na temat kurzych łapek ? my bardzo lubimy robiłam już nawet z nich galaretę i rosół są pyszne ale wiem że dla większości łapki to " fuj ", " ble " itp. ale powiem szczerze teraz ludzie nie wiedzą co dobre, większość jada albo gotowce albo owoce morza, ja akurat nie lubię owoców morza. Lubię zjeść tak jak gotował mój dziadek a u niego zawsze było smacznie może nie koniecznie zdrowo ale kiedyś nie było tyle chemii ile jest teraz.

Składniki

  • 600-700 g kurzych łapek,
  • 1 duża marchew,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki liści lubczyk - magii,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 600 g kapusty słodkiej,
  • 0,5 kubka dużej śmietany,
  • 0,5 łyżeczki cukru (do śmietany).
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak ze słodkiej kapusty ze śmietaną.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte i oczyszczone łapki kurze ( miałam mrożone ) oraz marchew pokrojoną dowolnie, ziela ,liście laurowe i liście lubczyk magii. Gdy się zagotuje chwilę gotować na wolnym ogniu do pół miękkości marchwi.

  2. Jak już zupa się gotuje i marchew jest lekko miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości. W międzyczasie poszatkować dowolnie kapustę.

  3. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać wcześniej poszatkowaną wcześniej kapustę oraz dodać natkę pietruszki pokrojoną. W międzyczasie gdy kapuśniak gotuje się na wolnym ogniu, śmietanę rozrobić z wywarem od zupy oraz cukrem ( wtedy śmietana się nie zważy ). Zupę doprawić według swego smaku ulubioną przyprawą z solą.

  4. Przygotowaną wcześniej śmietaną zalać zupę szybko zamieszać i zagotować.

  5. Zupka wyszła bardzo smaczna można ją podać z odrobiną pieprzu naturalnego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 lutego Super kapuśniak,bardzo lubię obgryzać kurze łapki ,są bardzo zdrowe na kości,więc nie ma co wybrzydzać tylko co jakiś czas zajadać:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń