Do góry

Zupy Przepis na:

Kapusta młoda do ziemniaków.

Kapusta młoda do ziemniaków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2590

Dodano:

Odsłon: 1115

Podam wam dziś przepis na młodą kapustę którą zawdzięczam mojej mamie ona mnie nauczyła jak zrobić kapustę szybko i pysznie, wystarczy ją ugotować a do niej ugotować osobno ziemniaki i jedzenie pierwsza klasa. Kiedyś w biedzie często mama robiła nam dania takie aby się na jeść i być zadowolonym. Mamo kochana dziękuje ci serdecznie za nauczenie mnie wielu dań które teraz przygotowuję mojej rodzinie.

Składniki

  • 850 g kości żeberkowych lub inne mięso,
  • 100 g marchewki,
  • 850 g kapusty młodej już bez głąba,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 25 g kopru świeżego,
  • 1 łyżka przyprawy z solą,
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 %.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapusta młoda do ziemniaków.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać kości żeberkowe lub inne dowolne mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na kościach. Gdy już mięso jest miękkie wyjąć je z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej i ostudzić, następnie oddzielić mięso od kości.

  2. Oddzielone mięso od kości przełożyć do gotującego się wywaru. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, chwilę pogotować bo młodej nie trzeba długo gotować ( podany prze zemnie czas to czas gotowania się mięsa ).

  3. Jak już kapusta się pogotowała chwilę i jest mięciutka doprawić ją do smaku przyprawą z solą, dodać drobno pokrojony koper i zagotować. W czasie gdy kapusta z koprem gotuje się na wolniutkim ogniu mąkę rozrobić z zimną wodą zalać kapustę i zagotować, można w czasie gotowania dodać łyżkę śmietany nie koniecznie i zagotować.

  4. Tak przygotowaną kapustę podałam z osobno ugotowanymi ziemniakami oraz skwarkami usmażonymi z boczku parzonego. Może nie jest to idealne danie ale moja rodzina je uwielbia i jestem wdzięczna mojej mamie że nauczyła mnie jak w biedzie dobrze zjeść.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń