Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka

Kartoflanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 325

Dodano:

Odsłon: 3273

Po raz pierwszy zrobiłam kartoflankę, chyba zostanie moją ulubioną zupą. W smaku przypomina mi troszkę żurek, z tym że nie jest kwaśna. Bardzo prosta w wykonaniu. Skorzystałam z przepisu z bloga Pobite Gary Barbary:) Polecam przepis:)

Składniki

  • wędzone kości na wywar
  • 30 dag dobrej jakości kiełbasy najlepiej wędzonej typu myśliwska
  • pęczek włoszczyzny
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • śmietana do zabielenia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wędzone kości zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele angielskie, zagotowujemy.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
    Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę.
    Kiełbasę kroimy w plasterki.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Wszystkie warzywa i kiełbasę dokładamy do cebuli, przesmażamy.
    Kości wyciągamy z wody.
    Warzywa z kiełbasą z patelni dokładamy do wywaru.
    Gotujemy przez ok. 15-20 minut.
    Wyjmujemy trochę ziemniaków. Miksujemy przy użyciu blendera ze śmietaną.
    Dodajemy do kartoflanki.
    Zabielamy śmietaną.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/01/kartoflanka.html

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fonka 15 stycznia 2018 Ulubiona zupa mojego męża, moja także szczególnie gdy mąż gotuje:))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 stycznia 2018 Taki talerz idealny na dzisiejszą pogodę :D
Super zupa, pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń