Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ziemniaczana to jedno z najprostszych i najtańszych dań, choć jej wykonanie wcale nie jest takie oczywiste. Trzeba pamiętać o kilku ważnych składnikach, których dodanie uczyni z tej zupy kulinarny "majsterszyk". Moja babcia Zosia o tym pamiętała, a jej kartoflanka była doskonała.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 303
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3795
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 303
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3795
Składniki
Najpierw gotujemy wywar mięsny. Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę i zalewamy zimną wodą. Grzyby moczymy w wodzie. Marchew, pietruszkę, selera i cebulę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby i chwilę podsmażamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chwilę razem smażymy.
Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażone na maśle warzywa z grzybkami, ziele angielskie oraz liść laurowy - gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki oraz boczek i gotujemy do miękkości, zwracając uwagę na to, by nie rozgotować ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Kiedy zupa jest gotowa, dodajemy śmietanę, którą uprzednio hartujemy - dolewamy do niej 2 chochle gorącej zupy, dobrze mieszamy i wlewamy do garnka. Nie gotujmy, by śmietana się nie zważyła.