Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja kartoflanki na ostro jest mocno rozgrzewająca, więc idealna na chłodne dni. Przed gotowaniem przeczytaj cały opis. :)
Duży garnek Patelnia, drewniana łyżka do mieszania
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 67
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 67
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Zaczęłam od przygotowania bazy, czyli rosołku. Duży szkielet drobiowy (jeśli lubisz mięso w zupie możesz zamiast szkieletu dać kilka podudzi z kurczaka i dodać do zupy), szkielet indyczy, tacka warzywna x2- nie pożałowałam, ponieważ chciałam żeby wywar był mocno warzywny (marchew, cebula, por, kapusta, seler, pietruszka, natka pietruszki) do tego 2 ząbki czosnku, kilka sztuk ziela angielskiego i liści laurowych. Czas gotowania rosołu min. 1,5h W między czasie pokroiłam w kostkę ok 600g ziemniaków oraz pętko dobrej swojskiej kiełbasy (wybrałam podsuszaną, idealnie kruchą).
Warzywka i mięso z rosołu wyjmuję i odkładam do miski obok. Jeśli po wyjęciu zawartości uważasz, że masz za mało wywaru dolej przegotowanej wody. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj ok 10 minut. Seler i pietruszkę starłam na tarce, a marchewkę pokroiłam drobniej (możesz zetrzeć wszystko, ale ja lubię czuć marchewkę w zupie). Obrałam również mięso z rosołu i pokroiłam na mniejsze części. Wszystko wrzuciłam do gotującego się garnka. Na patelni usmażyłam kiełbaskę, następnie pokrojoną w kostkę cebulę (użyłam tej z rosołu). Całość wrzuciłam do reszty.
Zrobiłam dość solidną porcję zasmażki i dodałam do zupy tak żeby była gęściutka. Na koniec doprawiłam i nie pożałowałam: soli, czarnego pieprzu, ostrej czerwonej papryki, pieprzu ziołowego i maggi w płynie. Całość pogotowałam jeszcze jakiś czas- lubię jak zupka przesiąknie wszystkimi składnikami.