Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, która kojarzy mi się z dzieciństwem – mama bardzo często ją gotowała a ja ją bardzo lubiłam :) Gęsta, sycąca i bardzo tania.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie - ok. 20 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aż się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotowujemy zacierki - zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i jajkiem dodając odrobinę wody - ciasto ma być dość twarde. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do nich zacierki - od ciasta odrywamy małe kawałki i wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy - aż zacierki wypłyną na wierzch i dorzucamy stopiony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy zupę, posypując ją posiekanym koperkiem.