Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka z zacierkami

Kartoflanka z zacierkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 2360

Zupa, która kojarzy mi się z dzieciństwem – mama bardzo często ją gotowała a ja ją bardzo lubiłam :) Gęsta, sycąca i bardzo tania.

Składniki

  • Ziemniaki - 3 szt. dużych
  • Cebula - 1 szt.
  • Kostka rosołowa - 2 szt.
  • Woda - 4 szkl.
  • Boczek wędzony - 200-250 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 szt.
  • Sól, pieprz, maggi - do smaku
  • Koperek - 2-3 łyżki posiekanego
  • Zacierki: Mąka - 1/2 szkl., jajko, szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie - ok. 20 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aż się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  2. Przygotowujemy zacierki - zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i jajkiem dodając odrobinę wody - ciasto ma być dość twarde. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do nich zacierki - od ciasta odrywamy małe kawałki i wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy - aż zacierki wypłyną na wierzch i dorzucamy stopiony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy zupę, posypując ją posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń