Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, która kojarzy mi się z dzieciństwem – mama bardzo często ją gotowała a ja ją bardzo lubiłam :) Gęsta, sycąca i bardzo tania.
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6221
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 335
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13397
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2674
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6221
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 335
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13397
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2674
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie - ok. 20 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aż się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotowujemy zacierki - zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i jajkiem dodając odrobinę wody - ciasto ma być dość twarde. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do nich zacierki - od ciasta odrywamy małe kawałki i wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy - aż zacierki wypłyną na wierzch i dorzucamy stopiony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy zupę, posypując ją posiekanym koperkiem.