Do góry

Zupy Przepis na:

Kasztelańska zupa grzybowa na winie

Kasztelańska zupa grzybowa na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2438 Ocena: 16306

Dodano:

Odsłon: 14655

Smaczna zupa z Bieszczadzkich grzybów.

Składniki

  • Grzyby suszone ½ szklanki
  • Cebula biała 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Marchewka 2 szt
  • Pietruszka 1 szt.
  • Wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Bulion warzywny 1 ½ litra (może być z kostki)
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Pieprz czarny
  • Ziele angielskie
  • Śmietanka kremówka 1/3 szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby wcześniej namoczyć, podgotować. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić posiekana cebule, odsączone grzyby i smażyć na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Zalać winem i jeszcze gotować przez 5 minut. Wlać bulion, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, dodać koncentrat pomidorowy, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie po kilka ziarenek i gotować prze około ½ godziny. Na 2 łyżkach przysmażyć cienko pokrojony por, dodać do zupy, podprawić śmietanką, w razie potrzeby doprawić i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń