Do góry

Zupy Przepis na:

Kaukaska zupa Syser

Kaukaska zupa Syser

Autor:

Przepisów i artykułów: 709 Ocena: 14624

Dodano:

Odsłon: 561

Jedna ze smaczniejszych zup jakie kiedykolwiek miałam okazje jeść. Przepis podpatrzony w restauracji Armenia.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kaukaska zupa Syser

Przygotowanie

  1. Zupę odtworzyłam ze smaku, w internecie znalazłam wersję bezmięsną ale smak jagnięciny jest bardzo ważny w tej zupie.
    W swojej wersji dodałam za dużo koncentratu ale w składnikach podałam właściwe proporcje.

    Namoczyłam cieciorkę przez noc.

  2. Do litra wody dałam gicz i cieciorkę, ziele angielskie i liść laurowy i kurkumę. Dałam też cebulę grubo pokrojoną i czosnek. Można ją podsmażyć.
    Dałam od razu kolendrę i kumin, ale można podsmażyć z cebulą.
    Całość gotowałam dwie godziny.

  3. Po dwóch godzinach dodałam obrane i pokrojone w połówki ziemniaki i soczewicę. Podsmażyłam lekko paprykę w proszku i też dodałam.
    Gotowałam 20 minut od ponownego zagotowania się wody.

    Zupa jest dosyć tłusta ale w nim kryje się cały smak. Cienki rosołek można zjeść następnym razem.

  4. Dodałam łyżkę koncentratu, obranego pomidora pokrojonego w ćwiartki i paprykę pokrojoną w grubsze kawałki.
    Roztarłam majeranek i dodałam. Doprawiłam zupę solą i pieprzem.
    Gotowałam jeszcze 30 minut.
    Po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną kolendrę.

  5. Zupę podaje się z lawaszem. Zrobiłam cienkie pity z patelni.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń