Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna ze smaczniejszych zup jakie kiedykolwiek miałam okazje jeść. Przepis podpatrzony w restauracji Armenia.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13906
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 38
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10252
Szybka i smaczna
Odsłon: 13906
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 38
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10252
Składniki
Zupę odtworzyłam ze smaku, w internecie znalazłam wersję bezmięsną ale smak jagnięciny jest bardzo ważny w tej zupie. W swojej wersji dodałam za dużo koncentratu ale w składnikach podałam właściwe proporcje. Namoczyłam cieciorkę przez noc.
Do litra wody dałam gicz i cieciorkę, ziele angielskie i liść laurowy i kurkumę. Dałam też cebulę grubo pokrojoną i czosnek. Można ją podsmażyć. Dałam od razu kolendrę i kumin, ale można podsmażyć z cebulą. Całość gotowałam dwie godziny.
Po dwóch godzinach dodałam obrane i pokrojone w połówki ziemniaki i soczewicę. Podsmażyłam lekko paprykę w proszku i też dodałam. Gotowałam 20 minut od ponownego zagotowania się wody. Zupa jest dosyć tłusta ale w nim kryje się cały smak. Cienki rosołek można zjeść następnym razem.
Dodałam łyżkę koncentratu, obranego pomidora pokrojonego w ćwiartki i paprykę pokrojoną w grubsze kawałki. Roztarłam majeranek i dodałam. Doprawiłam zupę solą i pieprzem. Gotowałam jeszcze 30 minut. Po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną kolendrę.
Zupę podaje się z lawaszem. Zrobiłam cienkie pity z patelni. Smacznego :)