Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna ze smaczniejszych zup jakie kiedykolwiek miałam okazje jeść. Przepis podpatrzony w restauracji Armenia.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3564
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 526
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 102
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 48
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 29
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3564
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 526
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 102
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 48
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 29
Składniki
Zupę odtworzyłam ze smaku, w internecie znalazłam wersję bezmięsną ale smak jagnięciny jest bardzo ważny w tej zupie. W swojej wersji dodałam za dużo koncentratu ale w składnikach podałam właściwe proporcje. Namoczyłam cieciorkę przez noc.
Do litra wody dałam gicz i cieciorkę, ziele angielskie i liść laurowy i kurkumę. Dałam też cebulę grubo pokrojoną i czosnek. Można ją podsmażyć. Dałam od razu kolendrę i kumin, ale można podsmażyć z cebulą. Całość gotowałam dwie godziny.
Po dwóch godzinach dodałam obrane i pokrojone w połówki ziemniaki i soczewicę. Podsmażyłam lekko paprykę w proszku i też dodałam. Gotowałam 20 minut od ponownego zagotowania się wody. Zupa jest dosyć tłusta ale w nim kryje się cały smak. Cienki rosołek można zjeść następnym razem.
Dodałam łyżkę koncentratu, obranego pomidora pokrojonego w ćwiartki i paprykę pokrojoną w grubsze kawałki. Roztarłam majeranek i dodałam. Doprawiłam zupę solą i pieprzem. Gotowałam jeszcze 30 minut. Po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną kolendrę.
Zupę podaje się z lawaszem. Zrobiłam cienkie pity z patelni. Smacznego :)