Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedna z najsmaczniejszych polskich zup z aromatem wędzonki i słodkawym smakiem grochu.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5480
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8817
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7660
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5238
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5480
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8817
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7660
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5238
Składniki
Podstawą smacznej grochówki jest wędzonka. Groch trzeba namoczyć przez noc. Potem daje się groch i wędzonkę i kmin do 3 litrowego garnka i gotuje godzinę do miękkości. Po godzinie wyjmuje się wędzonkę i dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki a warzywa w kosteczkę, dodaje się wszystko oprócz majeranku. Część obgotowanego boczku skroiłam w paseczki i wytopiłam z niej tłuszcz na tym tłuszczu podsmażyłam jeszcze pokrojoną kiełbasę. Dodaje się na 15 minut przed końcem gotowania. Oczywiście wędzonki można dodać więcej lub mniej, lub pominąć kiełbasę. Na chwile przed końcem doprawia się sporą garścią roztartego majeranku. Gotowe! Smacznego :)