Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedna z najsmaczniejszych polskich zup z aromatem wędzonki i słodkawym smakiem grochu.
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 364
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4872
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26429
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 364
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4872
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26429
Składniki
Podstawą smacznej grochówki jest wędzonka. Groch trzeba namoczyć przez noc. Potem daje się groch i wędzonkę i kmin do 3 litrowego garnka i gotuje godzinę do miękkości. Po godzinie wyjmuje się wędzonkę i dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki a warzywa w kosteczkę, dodaje się wszystko oprócz majeranku. Część obgotowanego boczku skroiłam w paseczki i wytopiłam z niej tłuszcz na tym tłuszczu podsmażyłam jeszcze pokrojoną kiełbasę. Dodaje się na 15 minut przed końcem gotowania. Oczywiście wędzonki można dodać więcej lub mniej, lub pominąć kiełbasę. Na chwile przed końcem doprawia się sporą garścią roztartego majeranku. Gotowe! Smacznego :)