Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedna z najsmaczniejszych polskich zup z aromatem wędzonki i słodkawym smakiem grochu.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12543
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1419
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13576
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5725
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12543
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1419
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13576
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5725
Składniki
Podstawą smacznej grochówki jest wędzonka. Groch trzeba namoczyć przez noc. Potem daje się groch i wędzonkę i kmin do 3 litrowego garnka i gotuje godzinę do miękkości. Po godzinie wyjmuje się wędzonkę i dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki a warzywa w kosteczkę, dodaje się wszystko oprócz majeranku. Część obgotowanego boczku skroiłam w paseczki i wytopiłam z niej tłuszcz na tym tłuszczu podsmażyłam jeszcze pokrojoną kiełbasę. Dodaje się na 15 minut przed końcem gotowania. Oczywiście wędzonki można dodać więcej lub mniej, lub pominąć kiełbasę. Na chwile przed końcem doprawia się sporą garścią roztartego majeranku. Gotowe! Smacznego :)