Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedna z najsmaczniejszych polskich zup z aromatem wędzonki i słodkawym smakiem grochu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 939
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420515
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1776
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 939
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420515
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1776
Składniki
Podstawą smacznej grochówki jest wędzonka. Groch trzeba namoczyć przez noc. Potem daje się groch i wędzonkę i kmin do 3 litrowego garnka i gotuje godzinę do miękkości. Po godzinie wyjmuje się wędzonkę i dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki a warzywa w kosteczkę, dodaje się wszystko oprócz majeranku. Część obgotowanego boczku skroiłam w paseczki i wytopiłam z niej tłuszcz na tym tłuszczu podsmażyłam jeszcze pokrojoną kiełbasę. Dodaje się na 15 minut przed końcem gotowania. Oczywiście wędzonki można dodać więcej lub mniej, lub pominąć kiełbasę. Na chwile przed końcem doprawia się sporą garścią roztartego majeranku. Gotowe! Smacznego :)