Do góry

Zupy Przepis na:

Klasyczna zupa gulaszowa

Klasyczna zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 2102

Dodano:

Odsłon: 530

w wersji przywiezionej z austriackich wakacji

Składniki

  • goleń wołowa - 500 g
  • cebula - 5 szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • papryka słodka - 1 torebka (20 g)
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • kminek mielony - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • bulion - 2 litry
  • ziemniaki - 5 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 90 g
  • pomidory krojone bez skórki - 1 puszka (400 ml)
  • olej - 5 łyżek
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klasyczna zupa gulaszowa

Przygotowanie

  1. wołowinę kroimy w niedużą kostkę, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z ziemniakami i marchewką

  2. w dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy wołowinę i smażymy, aż się ładnie przyrumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, na końcu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy jeszcze chwilkę

  3. teraz dodajemy obie sproszkowane papryki i smażymy jeszcze około minutę, aż puszczą kolor

  4. zanim przypali nam się papryka dolewamy bulion, dodajemy ziemniaki, marchewkę, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, kminek, majeranek i umiarkowanie solimy, po czym gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, na końcu solimy do smaku, no i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń