Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszne, wegańskie danie z indyjskim rodowodem – kokosowy dahl z botwinką. To moja pierwsza botwinka w tym roku, więc bierz i bez wahania korzystaj! Botwinkowy dahl (tudzież botwinkowy dal) to wiosenno-letnia wersja sycącego gulaszu z soczewicą i jednocześnie wspaniały mariaż indyjsko – polski. Inspiracja pochodzi z bloga Jadłonomia, który zawsze gorąco i w ciemno polecam wszystkim krewnym i znajomym. Dahl cudownie smakuje mlekiem kokosowym, pachnie kuminem oraz chrupie botwinką. Ze swej strony dodałam też korzonki z pęczka młodej włoszczyzny, czyli marchewki, pietruszki i malutki seler. To naprawdę nietuzinkowa potrawa, więc musisz jej koniecznie spróbować. Mniam!
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 102
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 173
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 37
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 102
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 173
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 37
Składniki
Umyj botwinkę bardzo dokładnie, a korzenie najlepiej wyszoruj. Odetnij buraczki i bez obierania pokrój w drobną kostkę.
Ogonki liściowe posiekaj w małe kawałki, a liście pokrój w paski.
W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i przez chwilę podsmaż pokrojoną botwinkę. W międzyczasie posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj do botwinki wraz z pozostałymi przyprawami oraz pokrojoną włoszczyzną i soczewicą, a następnie podsmażaj przez 3-4 minuty, często mieszając.
Wlej gorącą wodę, wymieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu przez jakieś 15 minut, czyli do czasu, aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać.
Dodaj mleko kokosowe, zwiększ płomień i gotuj przez kolejnych kilka minut, czyli do momentu, aż dahl zgęstnieje i uzyska zawiesistą konsystencję. Jeśli zechcesz użyć kwaśnej śmietany, to koniecznie zahartuj ją przed dodaniem do garnka (o hartowaniu śmietany pisałam już kiedyś na blogu).
Na koniec sprawdź, czy odpowiada Ci gęstość potrawy (w razie potrzeby dodaj nieco wrzącej wody) i spróbuj, czy nie trzeba dodać soli. Wyłącz palnik, a następnie posyp dahl drobno posiekaną natką pietruszki lub koperku.
Danie podaj z ugotowanym osobno ryżem basmati albo z dowolnym pieczywem – podpłomykiem, pitą, chlebkiem naan. Jeśli jednak unikasz węglowodanów, egzotyczna botwinka będzie bardzo dobrze smakować bez ich dodatku i pozostanie potrawą niskowęglowodanową (low carb).
Smacznego!