Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to kwintesencja polskiej tradycji ale do tradycji można podejść z pomysłem też :) Najlepsza w moim domu zawsze była i jest zupa ogórkowa gotowana na golonce
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 174
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1388
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 420
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 174
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1388
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 420
Składniki
Wszystkie składniki na wywar umyj pod bieżącą, zimną wodą - najlepiej w zlewie. Na końcu zawsze myjesz mięso. W średnim garnku umieść golonki. Dodaj też obraną i pokrojoną wzdłuż marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora. Zamiast pora możesz też dodać przypieczoną na suchej patelni cebulę (podpiekasz ja przekrojoną na pół). Do garnka wrzuć też liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu ziarnistego oraz łyżeczkę soli. Całość zalej pięcioma szklankami wody - 1250 ml. Garnek przykryj przykrywką. Całość zagotuj i zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała.Wywar ten gotuj tak całe 1,5 godziny - bez zaglądania do garnka. Zawsze w trakcie gotowania, szykuję również sobie ziemniaki i co ważne, to nie obieram ich przed starciem na tarce. Ogórki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami do warzyw. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umieść w miseczce wypełnionej wodą. Wówczas nie ściemnieją po pokrojeniu. Do ugotowanego wywaru już, dodaj pokrojone w kosteczkę , (plasterki, etc...) ziemniaki (bez wody). Zupę przykryj przykrywką i gotuj całość do 10 minut. Następnie dodaj też tarte ogórki i gotuj zupę kolejnych 10 minut - oczywiście na małej mocy palnika.