Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca zupa krem idealna na chłody. Wersja lekko ostra z gruszką i dynią na mleczku koksowym. Krem podałam z bardzo fajnym i dobrym makaronem
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 217
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 405
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 332
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 217
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 405
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 332
Składniki
Dynię myję dokładnie, kroję na kawałki ale nie obieram jej ze skóry. Pozbawiam ją tylko pestek i miąższu. Układam na blaszce. Cytrynę sparzam dokładnie i ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Dwie gruszki obieram , kroję na kawałki skrapiam sokiem z cytryny, i układam koło dyni. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni i piekę dynię 30 minut. Na głębokiej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, wlewam wino białe i redukuję płyn aż alkohol odparuje. Dodaję upieczoną dynię, gruszki, wlewam bulion i chwilę gotuję. Zupę miksuję blenderem, wlewam 2/3 szklanki mleczka kokosowego, doprawiam solą, pieprzem, cynamonem, papryką ostrą, dodaję skórę cytrynową. Zupę podgrzewam i podaję z ugotowanym aldente makaronem czekoladowym, polewam mleczkiem. Jedną gruszkę kroję na cienkie plastry i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Dodaję do zupy, dekoruję miętą, orzechami pekan pokrojonymi.