Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatny krem marchewkowy z dodatkiem kuminu oraz sezamową nutą. Zupa jest pożywna i aromatyczna, a swym smakiem przenosi nas w cudowne smaki kuchni arabskiej. Całość podawana z dodatkiem cieciorki oraz kleksem jogurtu greckiego.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 358
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54779
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2966
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 618
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 636
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 358
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54779
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2966
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 618
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 636
Składniki
Cieciorkę moczymy przez noc z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą, delikatnie dosalamy, dodajemy szczyptę sody i gotujemy do miękkości (około 40 minut)*. * możemy użyć także cieciorki z puszki
Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego wraz z kurkumą, listkiem laurowym i kuminem.
Cebulkę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju sezamowym, a następnie dodajemy do niej 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do bulionu i gotujemy wszystko do miękkości warzyw korzeniowych.
Zawartość garnka przelewamy do miksera wolnostojącego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę, dodając także 2 łyżki pasty tahini. Powstały krem doprawiamy do smaku solą oraz słodkim sosem sojowym i ponownie zagotowujemy.
Gotowy krem podajemy z kleksem jogurtu greckiego, cieciorką oraz świeżym oregano. * Zupę urozmaicić możemy także dodatkiem prażonego sezamu Życzę smacznego! :)