Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatny krem marchewkowy z dodatkiem kuminu oraz sezamową nutą. Zupa jest pożywna i aromatyczna, a swym smakiem przenosi nas w cudowne smaki kuchni arabskiej. Całość podawana z dodatkiem cieciorki oraz kleksem jogurtu greckiego.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7570
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2611
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7570
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2611
Składniki
Cieciorkę moczymy przez noc z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą, delikatnie dosalamy, dodajemy szczyptę sody i gotujemy do miękkości (około 40 minut)*. * możemy użyć także cieciorki z puszki
Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego wraz z kurkumą, listkiem laurowym i kuminem.
Cebulkę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju sezamowym, a następnie dodajemy do niej 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do bulionu i gotujemy wszystko do miękkości warzyw korzeniowych.
Zawartość garnka przelewamy do miksera wolnostojącego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę, dodając także 2 łyżki pasty tahini. Powstały krem doprawiamy do smaku solą oraz słodkim sosem sojowym i ponownie zagotowujemy.
Gotowy krem podajemy z kleksem jogurtu greckiego, cieciorką oraz świeżym oregano. * Zupę urozmaicić możemy także dodatkiem prażonego sezamu Życzę smacznego! :)