Do góry

Zupy Przepis na:

Krem paprykowo – pomidorowy

Krem paprykowo – pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 1883

Jakiś czas temu podczas przeglądania lodówki przed zakupami zauważyłam, ze w szufladzie na warzywa zalegają mi 3 dorodne, mięsiste papryki. Postanowiłam przygotować z nich zupę – gęstą, rozgrzewającą i aromatyczną. Zupa jest bardzo smaczna, dzięki grillowaniu papryki nabiera wędzonego charakteru.

Składniki

  • 3 dorodne, czerwone papryki
  • pomidory w puszce
  • 1 cebula
  • 200 ml wywaru – ja użyłam warzywnego
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • kolorowy sezam do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze części. Cebulę kroimy na mniejsze części. Warzywa układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być wręcz czarna. Po upieczeniu skórkę z papryki ściągamy.

  2. Do garnka wlewamy wywar warzywny, pomidory, paprykę, cebulę i całość zagotowujemy. Następnie miksujemy zupę na gładki płyn. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Posypujemy kolorowym sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń