Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealne danie na jesienną rozgrzewkę
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Składniki
dynię kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce do pieczenia
batata kroimy na połowę i układamy obok dyni
cebule obieramy, odcinamy końcówki, i przekrojone na pół układamy obok dyni i batata, nieobraną główkę czosnku kroimy również na połowę i układamy obok warzyw
wszystkie warzywa smarujemy oliwą i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia
upieczoną dynię i batata obieramy i miąższ przekładamy do garnka, dorzucamy cebulę oraz wyłuskany czosnek, wszystko zalewamy bulionem i blendujemy na gładką masę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut, po czym dolewamy śmietankę i przyprawiamy solą oraz chili, no i gotowe - podajemy z pestkami dyni, polane odrobiną oliwy (np. smakowej, z peperoncino), smacznego ;-)