Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie lubię zup... chyba. Czasami nachodzi mnie na nie ochota i wczoraj właśnie mnie naszła, a to z takiej racji, że dynia zalegała mi w lodówce. I tak oto powstała smaczna zupa, którą nawet ja zjadłam. W smaku wyraźnie wyczuwalny imbir i pomarańcza, jeśli to Was przekonuje zabierajcie się do pracy... czas ugotować rozgrzewająca zupę ;)
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 21
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6656
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 21
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6656
Składniki
Zaczynamy od przygotowania produktów. Dynię obieramy ze skórki, dzielimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowaną dynię kroimy w gruba kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Pomarańczę obieramy ze skórki, miąższ bez błonek kroimy na kawałki. W moździeżu ucieramy ziele angielskie z liściem laurowym. Ziarna sezamu wsypujemy na suchą patelnię, podgrzewamy do zrumienienia.
Czas na gotowanie. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Gdy cebula zaczyna się rumienić dodajemy kawałki dyni, marchewkę i roztarte ziele z liściem laurowym. Całość mieszamy i podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pomarańczę, utarty imbir, odrobinę pieprzu i soli. Warzywa zalewamy 1/2 litra wody, doprowadzamy do wrzenia. Zupę gotujemy 30 minut, następnie blendujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietanką i sezamem. Smacznego.