Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W lasach i parkach już pomału złocą się liście, a więc w ogrodach króluje dynia. Trzeba to warzywo wykorzystać maksymalnie, dlatego dzisiaj zapraszam na przepyszny, aksamitny krem z dyni. Dodatek imbiru i gałki muszkatołowej podkreśla smak i wyrazistość tego jesiennego warzywa.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 114
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20683
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 114
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20683
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny. Marchew, pietruszkę, seler i cebule obieramy. Obraną włoszczyznę zalewamy litrem wody, dodajemy podsmażoną na palniku cebulę i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, Dynię obieramy, wykrawamy miąższ z pestkami i kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew również obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy dynię, marchew i ziemniaki. Chwilę podsmażamy. Zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko blenderem. Doprawić solą i pieprzem, dodać gałkę muszkatołową i imbir, w razie potrzeby dolać wodę i zagotować.
Krem podawać ze śmietaną kwaśną. Smacznego :)