Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywna zupa z kalarepy i pora idealna na rozgrzanie w jesienne dni :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242889
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242889
Składniki
W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojonego na półplasterki pora. Dusić do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną na cienkie półplasterki kalarepę. Chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kalarepa będzie miękka. Zupę zestawić z ognia dodać gałkę muszkatołową i (ewentualnie) doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Zupę ponownie podgrzać do połączenia smaków. Podawać ze śmietaną, świeżym koperkiem, szczyptą płatków chili i pestkami słonecznika.
Rady: Wybierając kalarepę warto sięgać po te mniejsze i średniej wielkości okazy. Zbyt duże mogą być przerośnięte i twarde. Zupę można także podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.