Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywna zupa z kalarepy i pora idealna na rozgrzanie w jesienne dni :)
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 36
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 10712
Szybkie i smaczne danie
Odsłon: 5927
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 642
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 132
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 36
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 10712
Szybkie i smaczne danie
Odsłon: 5927
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 642
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 132
Składniki
W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojonego na półplasterki pora. Dusić do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną na cienkie półplasterki kalarepę. Chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kalarepa będzie miękka. Zupę zestawić z ognia dodać gałkę muszkatołową i (ewentualnie) doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Zupę ponownie podgrzać do połączenia smaków. Podawać ze śmietaną, świeżym koperkiem, szczyptą płatków chili i pestkami słonecznika.
Rady: Wybierając kalarepę warto sięgać po te mniejsze i średniej wielkości okazy. Zbyt duże mogą być przerośnięte i twarde. Zupę można także podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.