Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywna zupa z kalarepy i pora idealna na rozgrzanie w jesienne dni :)
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101195
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5742
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101195
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5742
Składniki
W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojonego na półplasterki pora. Dusić do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną na cienkie półplasterki kalarepę. Chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kalarepa będzie miękka. Zupę zestawić z ognia dodać gałkę muszkatołową i (ewentualnie) doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Zupę ponownie podgrzać do połączenia smaków. Podawać ze śmietaną, świeżym koperkiem, szczyptą płatków chili i pestkami słonecznika.
Rady: Wybierając kalarepę warto sięgać po te mniejsze i średniej wielkości okazy. Zbyt duże mogą być przerośnięte i twarde. Zupę można także podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.