Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na aromatyczną zupę? Przygotuj pyszny krem z pieczarek. Grzyby z dodatkiem pieczonego czosnku i cebuli, oprószone estragonem i oliwą stanowią wspaniałą kompozycję smaków. Danie zaserwuj z dodatkiem chrupiących grzanek z pietruszkowym pesto. Przepis pochodzi z 463. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7168
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7168
Składniki
Kapelusze pieczarek umyć i ułożyć blaszkami do góry na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Cebule obrać i pokroić w plastry. Umieścić między grzybami. Na blasze położyć też pół główki czosnku. Posmarować roztopionym masłem. Przyprawić solą, pieprzem i estragonem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Przełożyć do garnka (czosnek wycisnąć z łupin). Zalać wywarem. Przyprawić imbirem i białym pieprzem. Przykryć i gotować przez 15 minut. Kromki pieczywa posmarować pesto (składniki wystarczy zmiksować), posypać mozzarellą i ułożyć na blasze z papierem. Zrumienić w piekarniku (180 st. C, włączona funkcja grillowania).
Zupę zabielić śmietanką i zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami. Krem można posypać posiekaną natką pietruszki.