Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę krem z topinamburu bardzo szybko się przygotowuje, a połączenie składników smakiem czaruje. Sam topinambur lekko słodkawy, ciekawie smakuje, orzechy, karczoch, ziemniaki jednocześnie się czuje. Cebula, czosnek zupie dodały wyrazistości, a mleczko kokosowe delikatności. Olej dodał smaku orzechowego, a przyprawy ostrego. Krem smakował niebanalnie, a prażony słonecznik pasował idealnie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118110
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8420
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2151
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1547
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118110
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8420
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2151
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1547
Składniki
Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Topinambur szorujemy, płuczemy, kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Rada: w topinamburze najwięcej związków odżywczych, przydatnych organizmowi znajduje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej bulw nie obierać, tylko je wyszorować przed przygotowaniem. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na mim czosnek, cebulę z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy topinambur, całość podsmażamy ok. 3 min, cały czas mieszając. Wlewamy gorącą wodę, dodajemy rozmaryn i całość gotujemy pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, a następnie dokładnie miksujemy (blenderem, lub w malakserze) do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealnie kremowy smak. Ponownie stawiamy na ogień, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku (ma być na ostro).
Słonecznik prażymy na suchej patelni, można go rozdrobnić lub pozostawić w całości. Zupę krem podajemy z prażonym słonecznikiem.