Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przygotowałem dla was zupę/krem ze świeżych pomidorów. Podana z dodatkiem lanych klusek, sera pleśniowego i bazylii smakuje wyśmienicie.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 858
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 149
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9266
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 858
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 149
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9266
Składniki
Na początku musimy sparzyć pomidory. W tym celu nacinamy pomidory na krzyż od dołu. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek. Sparzone pomidory obieramy ze skóry kroimy na cztery części i dorzucamy do cebuli. Wrzucamy 3-4 liście świeżej bazylii. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i smażymy całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Wstawiamy garnek z osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. A my zajmujemy się zrobieniem ciasta na lane kluski. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Całość mieszamy energicznymi ruchami do uzyskania jednolitej masy. Gotowanie: Sposób kładzenia ciasta na wrzątek jest dowolny, ja kładę ciasto butelka z wywiercona dziurka w korku. Kluski kładziemy partiami na wrzącą wodę. Po wypłynięciu czekamy jeszcze 1 minutę i wyciągamy.
Zawartość garnka z pomidorami blendujemy, Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić lub do pieprzyć. Następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Wlewamy krem na talerz dodajemy kluski, 2 plastry sera pleśniowego i liść bazylii.