Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosną szparagi często goszczą na naszych stołach. Najczęściej są podawane w formie lekkich przystawek, jednak takie przekąski są najsmaczniejsze tylko pierwszego dnia po przygotowaniu. Krem z zielonych szparagów możesz przechowywać w lodówce 3 dni bez uszczerbku na smaku zupy. Wypróbuj to danie, a z pewnością stanie się Twoim ulubionym, wiosennym specjałem.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15899
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1575
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15899
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1575
Składniki
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe, twarde końce. Zostaw kilka młodych, miękkich główek do dekoracji zupy. Resztę szparagów pokrój w paski.
Obierz cebulę i czosnek i drobno poszatkuj. Włącz ogień pod garnkiem i wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i goździki. Niech się chwilę uprażą. Dodaj masło, cebulę i czosnek, aby warzywa się lekko zezłościły. Pora na dodanie szparagów. Smaż warzywa przez chwilę, aż szparagi staną się błyszczące.
Wlej bulion do garnka i zagotuj. Gotuj zupę na wolnym ogniu do momentu, aż szparagi będą miękkie (ok.15 minut). Wyłącz ogień i wyjmij z zupy pływające przyprawy, po czym zbleduj wszystko na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, podlej ją wrzątkiem i zagotuj jeszcze raz.
Podawaj krem ze szparagów w towarzystwie grzanek smażonych na maśle, główek szparagów, gęstej śmietany i startego parmezanu. Możesz dodać także ulubione, świeże zioła.