Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosną szparagi często goszczą na naszych stołach. Najczęściej są podawane w formie lekkich przystawek, jednak takie przekąski są najsmaczniejsze tylko pierwszego dnia po przygotowaniu. Krem z zielonych szparagów możesz przechowywać w lodówce 3 dni bez uszczerbku na smaku zupy. Wypróbuj to danie, a z pewnością stanie się Twoim ulubionym, wiosennym specjałem.
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 865
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 228
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 58
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2882
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 865
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 228
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 58
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2882
Składniki
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe, twarde końce. Zostaw kilka młodych, miękkich główek do dekoracji zupy. Resztę szparagów pokrój w paski.
Obierz cebulę i czosnek i drobno poszatkuj. Włącz ogień pod garnkiem i wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i goździki. Niech się chwilę uprażą. Dodaj masło, cebulę i czosnek, aby warzywa się lekko zezłościły. Pora na dodanie szparagów. Smaż warzywa przez chwilę, aż szparagi staną się błyszczące.
Wlej bulion do garnka i zagotuj. Gotuj zupę na wolnym ogniu do momentu, aż szparagi będą miękkie (ok.15 minut). Wyłącz ogień i wyjmij z zupy pływające przyprawy, po czym zbleduj wszystko na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, podlej ją wrzątkiem i zagotuj jeszcze raz.
Podawaj krem ze szparagów w towarzystwie grzanek smażonych na maśle, główek szparagów, gęstej śmietany i startego parmezanu. Możesz dodać także ulubione, świeże zioła.