Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój krem z kukurydzy to ukłon w stronę tego słodkiego i pełnego witamin warzywa. Minimalistycznie doprawiony, w towarzystwie masła i dwóch innych jarzyn, by wydobyć cały smak żółtych ziarenek.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1788
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14370
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19480
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1788
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14370
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19480
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13149
Składniki
Marchewki obrać, pora opłukać i w całości ugotować na pół twardo, odcedzić. Kukurydzę, wraz z zalewą, wrzucić do wysokiego kubka do blendowania i zmiksować na gładką masę. Jeśli nie przeszkadzają Wam kawałeczki skórek z ziaren, nie trzeba długo rozdrabniać.
Zmiksować ugotowaną marchew z porem, przełożyć wszystko do garnka, zalać najpierw 300 ml wody, dodać masło, posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować maksymalnie 3 minuty. Na koniec dodać symboliczną ilość pieprzu, 4 przekręcenia młynka, by jedynie zaznaczyć jego obecność. Jeśli zupa jest wg Was za gęsta, można dodać pozostałe 200 ml wody. Podawać z ciemnym pieczywem lub chipsami z pieczonego sera. Jeśli przeszkadzają Wam kawałeczki skórek z ziarenek kukurydzy, zupę dodatkowo przetrzyjcie przez sito. Smacznego!