Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa kukurydzianka

Kremowa kukurydzianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2632

Dodano:

Odsłon: 1987

Mój krem z kukurydzy to ukłon w stronę tego słodkiego i pełnego witamin warzywa. Minimalistycznie doprawiony, w towarzystwie masła i dwóch innych jarzyn, by wydobyć cały smak żółtych ziarenek.

Składniki

  • 2 puszki konserwowej słodkiej kukurydzy
  • 2 duże marchewki
  • por - kawałek ok. 10 cm długości
  • 2 czubate łyżki prawdziwego masła
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 300 - 500 ml wody
  • imbir, kurkuma i pieprz cayenne - opcjonalnie, dla zaostrzenia smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać, pora opłukać i w całości ugotować na pół twardo, odcedzić. Kukurydzę, wraz z zalewą, wrzucić do wysokiego kubka do blendowania i zmiksować na gładką masę. Jeśli nie przeszkadzają Wam kawałeczki skórek z ziaren, nie trzeba długo rozdrabniać.

  2. Zmiksować ugotowaną marchew z porem, przełożyć wszystko do garnka, zalać najpierw 300 ml wody, dodać masło, posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować maksymalnie 3 minuty.
    Na koniec dodać symboliczną ilość pieprzu, 4 przekręcenia młynka, by jedynie zaznaczyć jego obecność.
    Jeśli zupa jest wg Was za gęsta, można dodać pozostałe 200 ml wody.
    Podawać z ciemnym pieczywem lub chipsami z pieczonego sera.

    Jeśli przeszkadzają Wam kawałeczki skórek z ziarenek kukurydzy, zupę dodatkowo przetrzyjcie przez sito.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń