Wybraliśmy się z mężem do marketu po składniki na zupę ze świeżych pomidorów. Jednak kiedy zobaczyliśmy na dziale warzywnym przepiękne, pomarańczowe dynie, od razu postanowiliśmy zrobić zupę dyniową. Wyszła przepyszna!
Kremowa zupa dyniowa
Składniki
- 2,5 kg dyni
- 1 ćwiartka kurczaka
- 2 kości wieprzowe
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- 2 duże cebule
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- lyżeczkę harissy (chilli)
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g startego sera gouda
- 100 ml śmietany 30%
Składniki
- 2,5 kg dyni
- 1 ćwiartka kurczaka
- 2 kości wieprzowe
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- 2 duże cebule
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- lyżeczkę harissy (chilli)
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g startego sera gouda
- 100 ml śmietany 30%

Etapy przygotowania
Do 3 litrów zimnej wody wrzuciłam udko kurczaka i kości wieprzowe. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i wrzuciłam marchewki, cebule, pietruszkę, selera i natkę pietruszki. Gotowałam półtorej godziny.
W międzyczasie mąż obrał i pokroił w kostkę dynię. Delikatnie skropiłam dynię olejem rzepakowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Dzięki podpieczeniu dynia nabrała fantastycznego aromatu.
Podpieczoną dynię dodałam do zupy razem z wyciśniętymi ząbkami czosnku, harissą, mieloną słodkiej papryki, imbirem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Kiedy dynia była miękka, wyjęłam z zupy mięso, pietruszkę, selera i natkę pietruszki. Pozostawienie marchewki i cebuli doda zupie pysznej słodkości. Zblendowałam na gładką konsystencję. Do gorącej zupy dodałam ser gouda i śmietanę. Kiedy ser się rozpuścił. osoliłam do smaku.
Gotową zupę można przyozdobić płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni i mielonym chilli.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 2,5 kg dyni
- 1 ćwiartka kurczaka
- 2 kości wieprzowe
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- 2 duże cebule
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- lyżeczkę harissy (chilli)
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g startego sera gouda
- 100 ml śmietany 30%
Do 3 litrów zimnej wody wrzuciłam udko kurczaka i kości wieprzowe. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i wrzuciłam marchewki, cebule, pietruszkę, selera i natkę pietruszki. Gotowałam półtorej godziny.
W międzyczasie mąż obrał i pokroił w kostkę dynię. Delikatnie skropiłam dynię olejem rzepakowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Dzięki podpieczeniu dynia nabrała fantastycznego aromatu.
Podpieczoną dynię dodałam do zupy razem z wyciśniętymi ząbkami czosnku, harissą, mieloną słodkiej papryki, imbirem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Kiedy dynia była miękka, wyjęłam z zupy mięso, pietruszkę, selera i natkę pietruszki. Pozostawienie marchewki i cebuli doda zupie pysznej słodkości. Zblendowałam na gładką konsystencję. Do gorącej zupy dodałam ser gouda i śmietanę. Kiedy ser się rozpuścił. osoliłam do smaku.
Gotową zupę można przyozdobić płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni i mielonym chilli.
Wspaniała, aromatyczna i ostra zupka :)