Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa dyniowo-kalafiorowa

Kremowa zupa dyniowo-kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 291 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 139

Kawałki kalafiora zanurzone w kremowej zupie na bazie kremu kokosowego i purée z dyni. Zupę przyprawiłam curry i posypałam świeżą kolendrą dzięki czemu nabrała orientalnego smaku.

Składniki

  • kalafior około 600g
  • dynia Hokkaido
  • 400 g kremu kokosowego
  • 3 szalotki
  • 1-2 papryczki chili, zależy jaką ostrość preferujemy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • łyżka masła
  • sól morska
  • curry
  • świeża kolendra
  • sok z połowy cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kremowa zupa dyniowo-kalafiorowa

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 10-15 minut.

    Dynię obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy w kostkę i pieczemy w 200°C przez 25-30 minut. Dynia powinna być bardzo miękka. Upieczoną dynię miksujemy na mus.

    Kalafiora odcedzamy. Posypujemy curry, solą, dodajemy pokrojone chili, szalotki, starty czosnek i imbir oraz masło. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy mus z dyni oraz krem kokosowy, gotujemy przez 5-10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie można dodać kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Zupę podajemy posypaną listkami kolendry i płatkami papryki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 01 czerwca Dyni Hokkaido ja nie obierałem , bo skórka jest bardzo miękka i w ogóle gotuje się bardzo szybko. :-)
Przepraszam za te uwagę ,ale gotowałem zupę z dyni wiele razy.
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń