Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki kalafiora zanurzone w kremowej zupie na bazie kremu kokosowego i purée z dyni. Zupę przyprawiłam curry i posypałam świeżą kolendrą dzięki czemu nabrała orientalnego smaku.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 448
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 448
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Kalafior dzielimy na różyczki skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 10-15 minut. Dynię obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy w kostkę i pieczemy w 200°C przez 25-30 minut. Dynia powinna być bardzo miękka. Upieczoną dynię miksujemy na mus. Kalafiora odcedzamy. Posypujemy curry, solą, dodajemy pokrojone chili, szalotki, starty czosnek i imbir oraz masło. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy mus z dyni oraz krem kokosowy, gotujemy przez 5-10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie można dodać kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Zupę podajemy posypaną listkami kolendry i płatkami papryki.