Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno opisać smak potrawy, którą chciałoby się jeść w nieskończoność, bo jest tak dobra. Kubki smakowe wariują...Niebo w gębie. Polecam. Cezar
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 102
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 39
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35654
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 102
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 39
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35654
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać ziela angielskie, ziarenka jałowca, liście laurowe i suszone podgrzybki (wcześniej dobrze wypłukane), całość zagotować mieszając od czasu do czasu. Kalafiora opłukać i podzielić na małe części (środek kalafiora tzw rdzeń odkroić i wyrzucić). Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dobrze wypłukać. Dodać kalafior i ziemniaki do gotującego się wywaru. Mieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Por pokroić w kostkę i zeszklić na patelni podsmażając na maśle. Obrany czosnek drobno pokroić, dodać do pora i chwilę smażyć razem z porem. Całość dodać do gotującego się wywaru i gotować przez ok. 10 min. Zdjąć z pieca, z wywaru wyjąć liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, oraz suszone grzybki. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę lub przetrzeć ręcznie przez metalowe sitko. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę (od herbaty) sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą, pieprzem (wg uznania). Dodać do wywaru-zupy łyżeczkę (od herbaty) majeranku i pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Dodać wyjęte wcześniej grzybki. Dodać bulion, dodać śmietanę, całość wymieszać i zagotować i odstawić z pieca. Zupa gotowa...smacznego. Cezar