Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na idealną jesienną zupę, czyli gęsty, aksamitny krem z pieczarek. Przygotujemy do niego maślane grzanki i przyozdobimy odrobiną pietruszki. Zupa jest aromatyczna i pełna smaku, a do tego tak gęsta, że prawie można postawić w niej łyżkę na baczność. Dodajcie do tego maślane grzaneczki i otrzymacie danie, które w jesienne wieczory ogrzeje nie tylko wasze brzuchy, ale i serca.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4670
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4124
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4670
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4124
Składniki
Dwie duże cebule pokrój w drobną kostkę, jedną dużą marchewkę i jeden duży korzeń pietruszki - w cienkie, około dwumilimetrowe półplasterki, 300 g ziemniaków w około półcentymetrową kostkę, a pół kilo pieczarek w około trzymilimetrowe plasterki. Odłóż kilka plasterków do podsmażenia i późniejszego udekorowania zupy. Na końcu drobno posiekaj mały pęczek pietruszki. Odłóż czubatą łyżeczkę natki do osobnego naczynia.
Rozpuść w garnku dwie łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją przez kilka minut na średnio niskim ogniu, stale mieszając, aż cebula wyraźnie zmięknie i się zeszkli.
Do gotowej cebuli dodaj pokrojone pieczarki. Smaż je przez kolejnych kilka minut, mieszając, aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość i oddadzą większość wilgoci.
Po upływie tego czasu dodaj resztę warzyw i pietruszkę. Zawartość garnka zalej 500 ml bulionu warzywnego i 250 ml wody. Zawartość garnka przemieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i będzie można rozgnieść je widelcem.
Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Do niewielkiego naczynia dodaj 70 g miękkiego masła, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zachowaną wcześniej łyżeczkę pietruszki, ½ łyżeczki suszonego oregano i ½ łyżeczki ziół prowansalskich. Na końcu dopraw masło dwiema małymi szczyptami soli i jedną dużą szczyptą mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski przemieszaj za pomocą widelca, do równego rozprowadzenia przypraw w maśle.
Bagietkę pokrój w około półcentymetrowe kromki i przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na każdą kromkę wyłóż taką samą ilość przyprawionego masła i równo rozprowadź je po całej powierzchni. Tak przygotowane grzanki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 8 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Za pomocą widelca sprawdź, czy warzywa już odpowiednio zmiękły. Jeśli tak, wyłącz grzanie pod garnkiem i zmiksuj jego zawartość do uzyskania gładkiego kremu blenderem ręcznym z metalową końcówką lub w blenderze ze szklanym kielichem. Zupę dopraw do smaku odrobiną soli i mielonego czarnego pieprzu.
Krem podawaj w towarzystwie grzanek czosnkowych, udekorowany podsmażonymi na oleju plasterkami pieczarek i odrobiną posiekanej pietruszki.
Smacznego!