Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała, kremowa zupa z pieczonych buraków, jest lekko słodka, świetnie kontrastuje ze słonością sera feta. Bardzo aksamitna w smaku, wyjątkowo aromatyczna i przede wszystkim prosta do zrobienia. Jeżeli jesteś amatorem buraków, ale nigdy nie zestawiałeś ich z fetą, to koniecznie sprawdź ten przepis!
garnek, deska do krojenia, blender
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1824
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3114
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1192
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1957
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1824
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3114
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1192
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1957
Składniki
Cebulę i czosnek pokrój w plasterki. Buraki obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej większy garnek na średnim ogniu z oliwą z oliwek i dodaj wcześniej przygotowane składniki. Podsmażaj przez 5-7 minut. Następnie wlej bulion i gotuj zupę przez 20-25 minut. W połowie tego czasu dodaj ziemniaki.
Ugotowaną zupę zblenduj na kremową konsystencję.
Podawaj zupę ze śmietanką i fetą w kostce, lub tylko z jednym z tych składników. Na wierzch zupy dodaj koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki. Świetnie się też zestawia z prażonymi pestkami dyni lub słonecznikiem. Podawaj z grzankami.