Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z cukinii z ryżem

Kremowa zupa z cukinii z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 2581

Dodano:

Odsłon: 1768

Zupa krem z cukinii, ziemniaków i pora z dodatkiem ryżu. Lekki i tani sposób na obiad

Składniki

  • 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por,
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g ryżu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie pokroić w większą kostkę. Jeżeli macie duże, przerośnięte cukinie to czasem jest też potrzeba odebrania ze skórki i wydążenia.
    Por i cebulę pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  2. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać por i cebulę, smażyć 5 minut mieszając.
    Dodać czosnek, smażyć minutę, dodać pozostałe warzywa ( cukinię i ziemniaki), smażyć 10 minut mieszając, zalać wodą ( wody powinno być ok 2 cm ponad warzywa), gotować aż ziemniaki i cukinia zmięknie.
    W międzyczasie ugotować ryż (krócej o 2 minuty niż w instrukcji).
    Zupę zmiksować, dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cytryną.
    Dodać ugotowany ryż, wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń