Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa ziemniaczana z rzodkiewką

Kremowa zupa ziemniaczana z rzodkiewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49654

Dodano:

Odsłon: 1135

Pyszna, delikatna w smaku zupa. Mała odmiana dla tradycyjnej ziemniaczanej.

Składniki

  • ziemniaki 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • szczypior 1/2 pęczka
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • śmietana 30% 4 łyżki
  • bulion warzywny ok. 2litry
  • pieprz biały mielony, gałka muszkatołowa, sól
  • smalec 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kremowa zupa ziemniaczana z rzodkiewką

Przygotowanie

  1. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, posolić, dodać pokrojoną rzodkiewkę, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Po 10 minutach smażenia ziemniaki zalać wywarem warzywnym. Całość gotować, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. W trakcie dodać posiekany szczypior. Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę należy odstawić do przestudzenia, następnie wszystko zmiksować i rozprowadzić śmietaną. Zagotować, doprawić do smaku. Zupę udekorować plasterkami rzodkiewki, ziarnami słonecznika...

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń