Do góry

Zupy Przepis na:

kremowy seler z własnymi grzankami

kremowy seler z własnymi grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2303

Dodano:

Odsłon: 335

jedno warzywo w 2 odmianach i 3 odsłonach z lekkim dodatkiem i dodam, że nie jest skrobiowy :) zero ziemniaków, zero glutenu, zero soli, zero cukru, sam smak .... mniaaaaam, przepis na 3 spore porcje, nadaje się na danie w poście dr Dąbrowskiej

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kremowy seler z własnymi grzankami

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności z umytego i obranego selera kroję dwa plastru o grubości ok. 0,5-1 cm, a z nich równą kostkę.
    Obsypuje garam masala i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiam do piekarnika, na 30 minut 150 stopni, górna półka, mała grzałka. Jeśli nie ma tej funkcji, to warto wstawić na środkową półkę, żeby się nie spalił, tylko przypiekł i zarumienił.
    Pyszne selerowe grzanki to idealny zdrowy dodatek do zupki, jest co pochrupać:)

  2. W czasie, gdy seler się piecze, pozostałe, warzywa również umyte i obrane, kroję ne mniejsze kawałki. Zalewam wodą tak, żeby je przykryła. Gotuję na mniejszym ogniu pod przykryciem.
    10 minut przed końcem gotowania dodaje świeżo tarta gałkę muszkatołową i zioła. Blenduję. Kremowa konsystencja to zasługa selera bulwowego i kalarepy, która zachowuje się w gotowaniu podobnie do ziemniaka, daje także podobny smak.

  3. Inne opcje zupy:
    1. bez selerowych grzanek, sama zupa krem
    2. zdrowo, nie postnie z łyżką oliwy z oliwek dodaną już do talerza
    3. z tradycyjnymi grzankami
    4. bardziej sycąca z wiórkami z zółtego sera (to urozmaicenie lubią łasuchy)
    5. świetnie smakuje z rzeżuchą, kiełkami, natką pietruszki w niewielkiej ilości

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 stycznia 2018 Powiem po cichu..."uwielbiam seler i jeden, i drugi"...bo Obserwator dopiero przekonuje się ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 stycznia 2018 jestem fanka zup, co drugi dzien jakas gotuje, wiec ten przepis zapisze i sprobuje! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 stycznia 2018 Te grzanki z drugiej foty jakiś film sf mi przypominają ;)
Zapewne lubisz ten klimat, skoro ja to widzę xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń