Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedno warzywo w 2 odmianach i 3 odsłonach z lekkim dodatkiem i dodam, że nie jest skrobiowy :) zero ziemniaków, zero glutenu, zero soli, zero cukru, sam smak .... mniaaaaam, przepis na 3 spore porcje, nadaje się na danie w poście dr Dąbrowskiej
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15204
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 78
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15204
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 78
Składniki
W pierwszej kolejności z umytego i obranego selera kroję dwa plastru o grubości ok. 0,5-1 cm, a z nich równą kostkę. Obsypuje garam masala i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiam do piekarnika, na 30 minut 150 stopni, górna półka, mała grzałka. Jeśli nie ma tej funkcji, to warto wstawić na środkową półkę, żeby się nie spalił, tylko przypiekł i zarumienił. Pyszne selerowe grzanki to idealny zdrowy dodatek do zupki, jest co pochrupać:)
W czasie, gdy seler się piecze, pozostałe, warzywa również umyte i obrane, kroję ne mniejsze kawałki. Zalewam wodą tak, żeby je przykryła. Gotuję na mniejszym ogniu pod przykryciem. 10 minut przed końcem gotowania dodaje świeżo tarta gałkę muszkatołową i zioła. Blenduję. Kremowa konsystencja to zasługa selera bulwowego i kalarepy, która zachowuje się w gotowaniu podobnie do ziemniaka, daje także podobny smak.
Inne opcje zupy: 1. bez selerowych grzanek, sama zupa krem 2. zdrowo, nie postnie z łyżką oliwy z oliwek dodaną już do talerza 3. z tradycyjnymi grzankami 4. bardziej sycąca z wiórkami z zółtego sera (to urozmaicenie lubią łasuchy) 5. świetnie smakuje z rzeżuchą, kiełkami, natką pietruszki w niewielkiej ilości