Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik.

Krupnik.

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2599

Dodano:

Odsłon: 416

Jak tam przed weekendem jak się czujecie? u mnie pogoda bardzo zmienna raz słońce a raz śnieg pada i nastrój z tego powodu mi nie odpowiada. Ale o gotowaniu nie zapominam i bardzo chętnie to robię uwielbiam gotować, piec i spędzać czas w kuchni to moje hobby, choć powinnam cieszyć się szyciem bo to mój zawód ale jakoś bardziej wolę gotowanie.

Składniki

  • 1 kg tak około porcji kurczaka (mam swojego brojler),
  • 1 duża marchew,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy),
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • kawałek pora,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka około ulubionej przyprawy z solą
  • dodatkowo : 2 średnie cebule ( nie koniecznie ).
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krupnik.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje z kurczaka lub kto jakie chce mięso oraz marchew pokrojona dowolnie, gotować do miękkości mięsa i marchwi. Jak już mięso jest prawie miękkie dodać pokrojonego pora, ziela angielskie, liść laurowy i doprawić ulubioną przyprawą z dodatkiem soli, chwilę jeszcze pogotować aż mięso będzie całkowicie miękkie.

  2. Gdy już wywar się podgotował dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę jęczmienną, gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy.

  3. Jak już ziemniaki z kaszą są miękkie drobno wkroić natkę pietruszki doprawić przyprawą z solą według swego smaku i zagotować. Można pominąć natkę pietruszki ja nie wyobrażam sobie zupy bez dodania dużej ilości zieleniny, ale nie każdy lubi.

  4. Zupę podałam z wcześniej pokrojoną i nasoloną cebulę, to pamięć z mojego dzieciństwa zawsze tak właśnie jedliśmy krupnik. Brało się do buzi nasolona cebulę i zagryzało się ją właśnie z krupnikiem. Cebulę również można pominąć bo nie każdy lubi takie właśnie połączenie my uwielbiamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń