Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik

Krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 3677

Dodano:

Odsłon: 2509

Najprościej i najlepiej - krupnik na udkach kurczaka

Składniki

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • kawałek pora ( ok 10 cm)
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziemniaków
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytruny
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krupnik

Przygotowanie

  1. Kurczaka zalać wodą, zagotować krótko aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, przepłukać garnek i kurczaka.
    Marchewką pokroić w kostkę, pora w plasterki, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce.

  2. W garnku rozgrzać trochę oleju (albo mieszankę oleju i masła), dodać warzywa i smażyć ok 10 minut mieszając, dodać ziele i liść laurowy oraz kurczaka, zalać 2 litrami wody, posolić i zagotować.
    Gotować 40 minut, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki orz kaszę. Gotować kolejne 15-20 minut aż kasza i ziemniaki się ugotują.

  3. Kurczaka wyjąć, zdjąć mięso z kości i przełożyć z powrotem do zupy, Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Dodać natkę pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń