Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprościej i najlepiej - krupnik na udkach kurczaka
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 288
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2215
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2387
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 593
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 288
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2215
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2387
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 593
Składniki
Kurczaka zalać wodą, zagotować krótko aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, przepłukać garnek i kurczaka. Marchewką pokroić w kostkę, pora w plasterki, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce.
W garnku rozgrzać trochę oleju (albo mieszankę oleju i masła), dodać warzywa i smażyć ok 10 minut mieszając, dodać ziele i liść laurowy oraz kurczaka, zalać 2 litrami wody, posolić i zagotować. Gotować 40 minut, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki orz kaszę. Gotować kolejne 15-20 minut aż kasza i ziemniaki się ugotują.
Kurczaka wyjąć, zdjąć mięso z kości i przełożyć z powrotem do zupy, Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać natkę pietruszki