Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprościej i najlepiej - krupnik na udkach kurczaka
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2590
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3462
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1558
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2236
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2590
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3462
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1558
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2236
Składniki
Kurczaka zalać wodą, zagotować krótko aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, przepłukać garnek i kurczaka. Marchewką pokroić w kostkę, pora w plasterki, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce.
W garnku rozgrzać trochę oleju (albo mieszankę oleju i masła), dodać warzywa i smażyć ok 10 minut mieszając, dodać ziele i liść laurowy oraz kurczaka, zalać 2 litrami wody, posolić i zagotować. Gotować 40 minut, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki orz kaszę. Gotować kolejne 15-20 minut aż kasza i ziemniaki się ugotują.
Kurczaka wyjąć, zdjąć mięso z kości i przełożyć z powrotem do zupy, Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać natkę pietruszki