Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik

Krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4988

Dodano:

Odsłon: 11188

Pyszny krupnik w wersji nieco zmienionej, bo ziemniaki podane są osobno. Tak się je tą zupę u nas w domu od lat.

Składniki

  • żeberka, ok. 1/2 kg
  • marchewka, 2 szt.
  • pietruszka, 2 szt.
  • por, 1 szt.
  • seler, 1 mały
  • suszone grzybki, 1 szklanka
  • ziele angielskie, 6-8 szt.
  • listki laurowe, 4-6 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty, 10-15 szt.
  • sól, pieprz, majeranek, maggi, do smaku
  • kasza jęczmienna, 1 szklanka
  • cebula, 2 szt.
  • ziemniaki, 1,5 kg
  • masło, 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krupnik

Przygotowanie

  1. Żeberka wkładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe i grzybki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy wywar. Jedną cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opiekamy na palniku i dorzucamy do wywaru.

  2. Kiedy mięso i jarzyny będą już miękkie przecedzamy wywar, dodajemy kaszę i gotujemy przez ok. 30 minut. W tym czasie kroimy ugotowaną marchewkę w kosteczkę a z żeberek obieramy mięso i też rozdrabniamy. Dodajemy je do zupy pod koniec gotowania.

  3. Zupę doprawiamy do smaku, posypujemy natka pietruszki i gotowe :) Osobno gotujemy ziemniaki, tłuczemy je, okraszamy cebulką zrumienioną na maśle i podajemy do krupniku na osobnym talerzu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń