Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny krupnik w wersji nieco zmienionej, bo ziemniaki podane są osobno. Tak się je tą zupę u nas w domu od lat.
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 133
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 634
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 133
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 634
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Składniki
Żeberka wkładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe i grzybki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy wywar. Jedną cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opiekamy na palniku i dorzucamy do wywaru.
Kiedy mięso i jarzyny będą już miękkie przecedzamy wywar, dodajemy kaszę i gotujemy przez ok. 30 minut. W tym czasie kroimy ugotowaną marchewkę w kosteczkę a z żeberek obieramy mięso i też rozdrabniamy. Dodajemy je do zupy pod koniec gotowania.
Zupę doprawiamy do smaku, posypujemy natka pietruszki i gotowe :) Osobno gotujemy ziemniaki, tłuczemy je, okraszamy cebulką zrumienioną na maśle i podajemy do krupniku na osobnym talerzu :)