Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik lekko pomidorowy

Krupnik lekko pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 623

Dodano:

Odsłon: 283

Tradycyjna polska zupa krupnik ale w innym wydaniu, bo z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Składniki

  • kawałek wędzonej kości
  • ok. 300g szynki wieprzowej
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • ok. 10 ziemniaków
  • 1/3szkl. kaszy jęczmiennej
  • 1 listek laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyłam kość wędzoną i szynkę przekrojoną na dwa kawałki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, dodałam do garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora pokroiłam w półplasterki. Starte warzywa razem z porem przesmażyłam na oleju na złoto i przełożyłam do garnka. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Dodałam do niej posiekany czosnek, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku i razem przesmażyłam, a następnie dodałam do garnka. Wsypałam kaszę jęczmienną. Do garnka wlałam ok. 2l wody. Włożyłam listek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ok. 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, posiekany koperek, resztę majeranku, paprykę w proszku i pieprz ziołowy. Posoliłam wszystko i zagotowałam. W trakcie gotowania dodałam do zupy koncentrat pomidorowy. Zupę gotowałam ok. godziny, aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń