Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska zupa krupnik ale w innym wydaniu, bo z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 98
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4118
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 572
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 98
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4118
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 572
Składniki
Do garnka włożyłam kość wędzoną i szynkę przekrojoną na dwa kawałki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, dodałam do garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora pokroiłam w półplasterki. Starte warzywa razem z porem przesmażyłam na oleju na złoto i przełożyłam do garnka. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Dodałam do niej posiekany czosnek, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku i razem przesmażyłam, a następnie dodałam do garnka. Wsypałam kaszę jęczmienną. Do garnka wlałam ok. 2l wody. Włożyłam listek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ok. 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, posiekany koperek, resztę majeranku, paprykę w proszku i pieprz ziołowy. Posoliłam wszystko i zagotowałam. W trakcie gotowania dodałam do zupy koncentrat pomidorowy. Zupę gotowałam ok. godziny, aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.