Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 3033
Dodano: 23.11.2016
Odsłon: 21528
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Żołądki płuczemy, oczyszczamy i kroimy. Pęczak płuczemy w zimnej wodzie. Mięso i kaszę zalewamy zimną wodą i mlekiem. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, białą część pora również kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy po 15 min od zagotowania.
Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy po 15 min od zagotowania marchewki.
Przed końcem gotowania kiedy żołądki i kasza będą miękkie dodajemy do zupy masło i śmietanę wcześniej zahartowaną w niewielkiej ilości zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy dla nadania pięknego koloru.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Pycha <3 U nas dzisiaj żołądki drobiowe w sosie koperkowym Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Begonia 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
kiedyś miałam chęć na krupnik, zaczęłam go gotować, ale okazało się, że nie mam innej kaszy tylko jaglaną - użyłam. Teraz mogę śmiało polecić, daje się jeść Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Krupniczek pierwsza klasa...uwielbiam żołądki,w takim wydaniu mniammm....:) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Cokolwiek żołądkowego jadłam milion lat temu, też kojarzy mi się z dzieciństwem i obiadem u babci :). Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz