Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś mój przepis na krupnik z kaszą jęczmienną, który nie jest ani za gęsty, ani za rzadki, akurat w sam raz i gotowany tak, że nie potrzeba do niego żadnych ulepszaczy smaku. Serdecznie polecam :-)
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2651
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20157
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 758
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7193
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2651
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20157
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 758
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7193
Składniki
Krupnik gotuję jak rosół, ale z tą różnicą, że wszystkie warzywa kroję w kosteczkę. Zaczynamy od umycia mięsa, które wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą - ok. 3 litry i nastawiamy na zagotowanie. W międzyczasie obieramy wszystkie warzywa, myjemy je i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. W międzyczasie na zupie zaczyna pojawiać się szum, który musimy zebrać. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do trójki, wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki i eko-przyprawę do rosołu i gotujemy w ten sposób jakieś 45 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa. I w ten sposób pod przykryciem "na wolnym ogniu" gotujemy 15 minut. Odmierzamy pół szklanki kaszy, którą płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i wrzucamy ją do zupy. Sypiemy suszony lubczyk, trochę mielonej kozieradki i gotujemy w ten sposób jakieś 15 minut, aż kasza zmięknie. Wyciągamy mięso - kto lubi może potem rozdrobnione mięso wrzucić z powrotem do zupy. Na końcu solimy 3 łyżeczki soli - tyle w zupełności wystarczy na cały gar, trochę pieprzu i zupa gotowa. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki - smacznego :-)