Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień

Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1900

Dodano:

Odsłon: 1352

Polecam dziś mój przepis na krupnik z kaszą jęczmienną, który nie jest ani za gęsty, ani za rzadki, akurat w sam raz i gotowany tak, że nie potrzeba do niego żadnych ulepszaczy smaku. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • kawałek mięsa (u mnie golonka indycza)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • garść liści laurowych i ziela angielskiego
  • szczypta czarnuszki i kozieradki
  • suszony lubczyk
  • pieprz
  • eko-przyprawa do rosołu (bez soli i glutaminianu sodu)
  • pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej średniej tzw. wiejskiej
  • ok. 3 litry wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krupnik gotuję jak rosół, ale z tą różnicą, że wszystkie warzywa kroję w kosteczkę.

    Zaczynamy od umycia mięsa, które wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą - ok. 3 litry i nastawiamy na zagotowanie.

    W międzyczasie obieramy wszystkie warzywa, myjemy je i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski.

    W międzyczasie na zupie zaczyna pojawiać się szum, który musimy zebrać.

    Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do trójki, wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki i eko-przyprawę do rosołu i gotujemy w ten sposób jakieś 45 minut.

    Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa. I w ten sposób pod przykryciem "na wolnym ogniu" gotujemy 15 minut.

    Odmierzamy pół szklanki kaszy, którą płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i wrzucamy ją do zupy. Sypiemy suszony lubczyk, trochę mielonej kozieradki i gotujemy w ten sposób jakieś 15 minut, aż kasza zmięknie.

    Wyciągamy mięso - kto lubi może potem rozdrobnione mięso wrzucić z powrotem do zupy.

    Na końcu solimy 3 łyżeczki soli - tyle w zupełności wystarczy na cały gar, trochę pieprzu i zupa gotowa.

    Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki - smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń