Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś mój przepis na krupnik z kaszą jęczmienną, który nie jest ani za gęsty, ani za rzadki, akurat w sam raz i gotowany tak, że nie potrzeba do niego żadnych ulepszaczy smaku. Serdecznie polecam :-)
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Składniki
Krupnik gotuję jak rosół, ale z tą różnicą, że wszystkie warzywa kroję w kosteczkę. Zaczynamy od umycia mięsa, które wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą - ok. 3 litry i nastawiamy na zagotowanie. W międzyczasie obieramy wszystkie warzywa, myjemy je i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. W międzyczasie na zupie zaczyna pojawiać się szum, który musimy zebrać. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do trójki, wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki i eko-przyprawę do rosołu i gotujemy w ten sposób jakieś 45 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa. I w ten sposób pod przykryciem "na wolnym ogniu" gotujemy 15 minut. Odmierzamy pół szklanki kaszy, którą płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i wrzucamy ją do zupy. Sypiemy suszony lubczyk, trochę mielonej kozieradki i gotujemy w ten sposób jakieś 15 minut, aż kasza zmięknie. Wyciągamy mięso - kto lubi może potem rozdrobnione mięso wrzucić z powrotem do zupy. Na końcu solimy 3 łyżeczki soli - tyle w zupełności wystarczy na cały gar, trochę pieprzu i zupa gotowa. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki - smacznego :-)