Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 494
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 832
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 494
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 832
Składniki
Fasolę umyć, namoczyć na noc (ja dodałem łyżeczkę sody oczyszczonej, fasola po prostu gotuje się szybciej). Grzyby opłukać zalać gorącą wodą i zostawić na noc do namoczenia.
Na drugi dzień grzyby odcedzić (zostawić wodę, w których się moczyły), pokroić, jeżeli są duże. Fasolę odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą, w której moczyły się grzyby i uzupełnić gorącą wodą, aby fasola była całkowicie przykryta. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, namoczone grzyby i chili (opcjonalnie, ja wolę lekko pikantne smaki). Gotować aż fasola będzie al dente.
Między czasie namoczyć kaszę. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć cebulę i pokrojony na drobno czosnek. Dodać pomidory, dusić wszystko razem.
Gdy fasola będzie al dente, dodajemy warzywa, kaszę i poduszone z cebulą i czosnkiem pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw i kaszy około 15 – 20 minut. W tym czasie fasola powinna już się dogotować. Na sam koniec dodajemy rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody śmietanę zahartowaną gorącą zupą. Dodajemy majeranek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 5 minut.
*Aby krupnik był wegański można użyć oleju do podsmażenia cebuli i pomidorów, a do zabielenia „śmietanę” sojową.