Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z majerankiem

Krupnik z majerankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16569

Dodano:

Odsłon: 1575

Tradycyjna polska zupa.

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • garść listków majeranku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jęczmienną opłukałem, zalałem wodą (pół szklanki), odstawiłem. Umyte udka włożyłem do garnka, zalałem wodą. Dodałem pokrojone: w talarki marchewkę, pietruszkę w słupki, na kawałki seler, por w całości, listek laurowy, ziele angielskie oraz posiekany czosnek. Gotowałem 20 minut. Dodałem następnie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę wraz z wodą, w którą była zalana. Gotowałem pół godziny. Wyjąłem udka, oddzieliłem mięso od kości, zdjąłem skórę, pokroiłem, wrzuciłem do zupy, dodałem połowę majeranku, gotowałem 10 minut, doprawiłem solą i pieprzem. Zupę podałem posypaną majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń