Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z prawdziwkami

Krupnik z prawdziwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2124 Ocena: 47379

Dodano:

Odsłon: 1007

Jedna z wielu tradycyjnych polskich zup, które dość często goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat.

Składniki

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 1 kg ćwiartek kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 5 kapeluszy suszonych borowików
  • 4 liście laurowe
  • 2 łodygi (z liśćmi) lubczyku
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min.

    Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu.

    Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min.

    W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy.



    Całość doprawiamy solą i pieprzem.



    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.



    Co z ćwiartkami kurczaka? Oczekujcie kolejnego przepisu ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń