Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny, pożywny krupnik z suszonymi grzybami i dużą ilością zieleniny, doskonale zaspokoi głód i będzie pysznym daniem dla całej rodziny. Talerz tej aromatycznej, gorącej zupy znakomicie rozgrzewa w zimowe mroźne dni.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Godzinę przed przygotowaniem zupy, opłukane suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości letniej wody. Obrane z łupin i umyte ziemniaki kroimy w niewielką kostkę.
Do garnka przekładamy opłukane udko z kurczaka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę, kawałek selera oraz pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukaną kaszę i wlewamy wodę z grzybami, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym i gotujemy około 25 minut. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Gorącą zupę wlewamy na talerze i posypujemy sporą ilością zieleniny.