Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z suszonymi grzybami

Krupnik z suszonymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3325

Dodano:

Odsłon: 817

Tradycyjny, pożywny krupnik z suszonymi grzybami i dużą ilością zieleniny, doskonale zaspokoi głód i będzie pysznym daniem dla całej rodziny. Talerz tej aromatycznej, gorącej zupy znakomicie rozgrzewa w zimowe mroźne dni.

Składniki

  • udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • mały kawałek selera i pora
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 3/4 szklanki suszonych grzybów
  • pęczek natki pietruszki
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krupnik z suszonymi grzybami

Przygotowanie

  1. Godzinę przed przygotowaniem zupy, opłukane suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości letniej wody.
    Obrane z łupin i umyte ziemniaki kroimy w niewielką kostkę.

  2. Do garnka przekładamy opłukane udko z kurczaka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę, kawałek selera oraz pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukaną kaszę i wlewamy wodę z grzybami, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym i gotujemy około 25 minut.
    Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy.
    Gorącą zupę wlewamy na talerze i posypujemy sporą ilością zieleniny.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń