Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, pożywna zupa. Taka w sam raz na rozgrzanie się w mroźny, zimowy dzień. Mięso, warzywa, kasza. Samo dobro.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 187
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 187
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Boczek pokroić w plastry/ kwadraty. Przełożyć do garnka i usmażyć. Jeśli jest bardzo chudy to dodać łyżkę oleju rzepakowego. Do wysmażonego boczku dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić kilka minut na wolnym ogniu, mieszać. Dodać żołądki kacze wcześniej oczyszczone, dokładnie umyte i pokrojone na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem ok. 2 l. Dodać listek i ziele. Gotować 20 min na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i selera. Gotować 15 min. Dodać ziemniaki też pokrojone w kostkę i kaszę perłową. Gotować 15 min. Pomieszać od czasu do czasu. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Delikatnie oprószyć mąka pszenną. Usmażyć na patelni, na oleju rzepakowym. Nie solić. Na koniec dodać wątróbkę do zupy pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotować jeszcze 15 min. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, majeranek i sól do smaku. Na talerzu posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Smacznego.