Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz w domu przygotowałam kwaśnicę, zupę dla mnie idealną, treściwą, sycącą i przede wszystkim smaczną! Z wielką chęcią ugotuję ją jeszcze nie raz! Muszę tylko znaleźć dobrą kiszoną kapustę...
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 55
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 55
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Odsączamy, kroimy w paski, wodę zachowujemy. Kości wędzone przekładamy do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalewamy wodą i zagotowujemy.
Boczek kroimy w plasterki. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (koniecznie go zachowując!) i kroimy na mniejsze kawałki. Do zagotowanych kości dodajemy boczek, grzyby, wodę z grzybów, kapustę, sok z kapusty i marchewkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz pół łyżeczki kminku. Gotujemy ok. 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą! Smacznego! Hej! :)